Med anledning av matchen den 29:e december mellan Västerås och AIK

Publicerad: 2023-12-30
Med anledning av att gårdagens match fick spelas inför tom bortasektion vill ligan än en gång förtydliga tågordningen vid den här typen av beslut.

När ordningsstörningar sker så kan det leda till ett matchmöte om det bedöms som att det behövs. På ett matchmöte deltar polis (om sådan finns på plats), representant för Svenska Ishockeyförbundet (SIF) samt representant för hemmalaget, oftast säkerhetsansvarig, men även från bortalaget (om sådan finns på plats). Det är sen polis, SIF samt arrangerande klubb som har mandat (i den ordningen) att fatta beslut om vad som ska hända givet den samlade bedömningen av säkerhetsläget. HockeyAllsvenskan som liga finns ibland representerat i dessa matchmöten men har inte mandat att vara med och fatta beslut.

Däremot får ligan ofta en koordinerade roll när beslut väl är fattat mellan olika aktörer såsom exempelvis sändande tv-bolag men ligan får också ofta vara språkrör utåt i media för att kommunicera den här typen av beslut. HockeyAllsvenskan vill också vara tydlig med att vi anser att matcher ska spelas inför publik och helst inför helt fullsatta läktare. Att tömma hela eller delar av en arena måste vara en absolut sista utväg efter att andra alternativ valts bort och sådana beslut måste fattas genom en samlad bedömning av säkerhetsläget både inuti och utanför arenan. Att ha trygga och säkra arrangemang är av yttersta vikt och ligan arbetar här tillsammans med såväl klubbarna som SIF.

Ligan vill också vara tydlig med att all form av pyroteknik kring våra matcher är oacceptabel och ej tillåten.

Avslutningsvis, ligan ämnar att tidigt under 2024 hålla flertalet möten/forum för att prata om den här typen av händelser. Bland annat kommer vi bjuda in de organiserade supportergrupperna och HSU men självklart också alla klubbar inom ligan samt SIF.

HockeyAllsvenskan