"Kan vi hitta ny fördelningsnyckel?"

Publicerad: 2023-07-26
Claes Bergström, avgående ordförande Leksand, skriver om kommersiella avtal, omfördelning av resurser, minska glappen och utvecklingen av damhockeyn.

Mitt namn är Claes Bergström och jag är en inbiten hockeyfantast sedan barnsben. På senare år har jag haft den stora förmånen att vara ordförande för klubben i mitt hjärta, Leksands IF, men från och med nästa säsong ska jag helt fokusera mitt arbete inom ishockeyn med att cementera SDHL som världens bästa liga på damsidan.

När jag nu får möjlighet att skriva en text till den här bloggen, så vill jag passa på att lyfta några saker som ligger mig varmt om hjärtat och som jag tror skulle kunna göra stor skillnad för svensk hockey. Det är mina personliga åsikter som jag luftar, men de bygger på den vetenskapliga forskningen som finns kring idrott, och insikter jag samlat på mig efter mina år i styrelserummen och i korvköer på alla otaliga matcher. 

För det första, hur kan vi genom exempelvis SHL:s starka kommersiella avtal, ytterligare stötta både breddishockeyn och dam- och flicksatsningen? Idag sker en viss omfördelning av resurser genom systemet, där pengar flyttas från de delar som har mer, till de delar som är i behov av stöd.

Jag tror att det finns potential att göra detta ännu mer omfattande och genomföra en total översyn av hur framtidens fördelning av resurser ska se ut för att säkerställa en hållbar hockey på alla nivåer. Bara en del av det som senaste åren gått till ökade spelarlöner i SHL, skulle göra underverk i de mindre föreningarna. Det skulle kunna stärka hela hockeykulturen i Sverige och skapa en ännu större sammanhållning i sporten. När den ekonomiska tillväxten i SHL går till just extra spelarlöner, ger det en ohållbar ekonomisk planering i SHL-klubbarna, där kortsiktiga investeringar i endast trupperna prioriteras före mer långsiktiga investeringar, som ungdomsverksamheterna, faciliteterna och att bygga upp organisationerna utanför isen. En ekonomiskt stark sport på alla nivåer skulle också locka fler talanger och ge dem möjlighet att växa och blomstra i sina hockeykarriärer.

För det andra är det viktigt att belysa frågan om ekonomiska skillnader mellan SHL och Hockeyallsvenskan, särskilt i den översyn av seriesystemet som är planerad. Att minska glappet i ekonomin och skapa en mer balanserad situation är en nyckelfråga. Om vi inte tar itu med detta riskerar vi att hamna i diskussioner om hur vi kan göra det svårare att åka ur SHL. En hållbar utveckling av eliten är grundläggande för helheten, och en viktig del av detta handlar om hur vi fördelar och investerar de medel som kommer in till ishockeyn.

Är det rimligt att hitta en helt ny fördelningsnyckel för svensk hockeys ekonomi? 

Jag tror det, och för att landa i något som skulle gynna helheten tar jag avstamp i en av de delar som jag anser har bäst framdrift i Svensk Hockey just nu, nämligen dam- och flickhockeyn. På det sätt hockeyfamiljen gått samman för att utveckla damhockeyn, ger mig hopp och inspiration. Vi har gemensamt insett vikten av att förbättra dam- och flickhockeyn, och rapporten "Fullt lag" har varit viktig för samstämmigheten i satsningen. Det finns en stark vilja på alla nivåer att förändra, och det gläder mig att se hur Svenska Ishockeyförbundet, SDHL, NDHL, HockeyAllsvenskan samt SHL har gått samman för att möjliggöra en bredare satsning på svensk dam- och flickishockey. Svensk hockey gjorde en grundlig analys av nuläget och alla krafter inom hockeyn enades bakom en satsning, det blev en stark kraft framåt.

Hur kan vi nå samma konsensus i en fråga om fördelning av pengar?

Vägen framåt för en ny fördelningsordning av resurser är inte enkel och Svenska Ishockeyförbundet bör ta en mer central roll i detta arbete. Idag har vi en rad ligaorganisationer där till exempel SHL och SDHL jobbar närmare varandra för varje säsong, men i slutändan har alla sin egen styrning via de klubbar som för tillfället spelar i den aktuella ligan. Risken finns att det blir alltför kortsiktigt tänk när det kommer till frågor kring hur ekonomiska medel ska fördelas. Därför tror jag att det skulle vara ett naturligt steg att se hur alla dessa ligor kan samordnas under ett gemensamt paraply. Det är dags att på allvar börja utreda om vi inte ska slå ihop organisationerna för våra högsta serier, vilket jag tror skulle skapa en starkare topp och även möjliggöra en mer hållbar svensk hockey i stort.

Jag tror också starkt på att skapa en mer jämlik och inkluderande sport, där alla ges lika möjligheter att utvecklas och nå sina drömmar. En sammanslagning av herr- och damligorna skulle vara en progressiv och framåtsträvande åtgärd för svensk hockey. Det skulle främja jämlikhet, stärka talangutvecklingen och skapa en mer ekonomisk hållbarhet för alla, med hela svensk hockeys bästa i åtanke på alla plan.

Claes Bergström

Ålder: 46 

Bor: Falun

Familj: Helen, Nils och Adrian

Gör: Avgående styrelseordförande i Leksands IF och styrelseledamot i SDHL 

Bästa egenskapen: Viljan att förbättra alla delar i en verksamhet, oavsett hur framgångsrikt den är

Sämsta egenskapen: Otålig

Vad är du beroende av: Min familj och min omgivnings tålamod

Ser upp till: Ideella krafterna i Svensk idrott

Drömjobbet: Journalist

Favoritlag: Leksands IF

Favoritspelare: Nils Bergström och Adrian Bergström

HockeyAllsvenskan