Hampus Plato: "Jag vill till NHL."

Publicerad: 2023-10-18
Över 80 allsvenska spelare har börjat studera vid sidan av karriären som professionell hockeyspelare.
En av dem är Hampus Plato i Karlskoga som läser till mäklare!

För snart 2 år sedan startade HockeyAllsvenskan ett samarbete med Athletic Work.

Samarbetet bygger på karriärcoachning där Athletic Work ska hjälpa spelare att planera för karriären efter hockeyn. Bland annat att hjälpa spelarna att komma i gång med högskolestudier, möjlighet att läsa upp ämnen, assistans vid processen kring att söka och bli antagen.

Hampus Plato är en av killarna som börjat studera vid sidan av hockeyn,

Plato har precis börjat studera kursen Handelsrättslig översiktskurs, vilket är en av fem kurser för att kunna utbilda sig till fastighetsmäklare. Han har drömmar om att driva eget företag i en värld utanför hockeyn.

Vi har ställt Plato ett par frågor för att lära oss mer om livet utanför hockeyn.

Tobias Eriksson

Vad är det som lockar med mäklaryrket?

"Skulle säga just hur det funkar kring köp av fastigheter, vilka lagar och hur man ska tänka kring det. Min dröm är att kunna vid sidan om min professionella karriär kunna driva något slags företag."

Hur går studierna så här nu i början av säsongen?

"Pluggandet har gått bra! Lite ovant i början men nu flyter de på bra. Det är roligt eftersom jag får läsa om saker som intresserar mig, och inte som på gymnasiet där man va 'tvungen' att läsa allt liksom."

Med tanke på att du elitidrottar, hur mycket studier hinner du med?

"Just nu studerar jag handelsrättslig översiktskurs på 50%, och hittills har jag inte behövt lägga speciellt mycket tid på de. Men 1-3 dagar i veckan får jag sitta 1-3 timmar beroende på hur svår uppgiften är. Sen lär de bli lite mer sen inför tentan."

Men det fungerar mycket bra att kombinera hockey och studier!

Har du människor i din närhet som pushar dig när det kommer till studier?

"Dels har jag fått hjälp av Mathias Kemi på Athletic Work att komma igång. Sedan är både min agent och mina föräldrar positiv att jag har något annat än bara hockeyn. Just för att man aktiverar hjärnan och får lära sig nya saker, tror man mår allmänt bättre i vardagen av det."

Vad har du för karriärsmål inom hockeyn?

"Jag vill till NHL."

Hampus har under den hockeyallsvenska seriestarten inlett otroligt starkt och leder Karlskogas interna skytte- och poängliga med sina fyra mål samt en framspelning. Förgående säsongen gjorde han tre mål och fem assist på 28 matcher för Västervik.

Vi önskar Hampus stort lycka till i studierna samt hoppas på en lång och framgångsrik hockeykarriär!

HockeyAllsvenskan